Isoleringsarbete och borttagning av gamla takstolar

Nu känner jag att det är dax för en stor uppdatering efter nästan två månaders tystnad 🙂

Efter att byggställningen blev nedmonterad så har vi nu satsat helt på insidan av huset. Med tanke på årstiden så började isolering bli ett ganska viktigt moment som även märktes av på temperaturen i huset. Vi är glada att det har varit en så pass mild vinter som det har varit med tanke på detta. Inte kul för barnen utan snön dock.

Så vad har vi sysslat med?

För att kunna isolera snedtaket i hela övervåningen så behövde vi fixa till en luftspalt/vindskydd bakom isoleringen mot själva råsponten. Här valde vi masonit mest för enkelheltens skull då jag vet att det är det som används traditionellt. Så här i efterhand ett ganska bra beslut med tanke på de problem vi har haft. Vårt problem är att eftersom vi ställt de nya takstolarna brevid de gamla och fäst dom i varandra så är det de gamla måtten även på de nya takstolarna. Detta innebär att vi helt saknar någon form av standard vad gäller cc mått mellan takstolarna. De har ett spann mellan 74-130cm! Detta innebär kapning av varenda masonitskiva i delar som vi fått sätta upp i varje fack. Vi är inte heller klara med detta arbete då det tog minst 4 gånger längre tid än vad jag räknat med. Vi blev dock glada att vi inte köpt kartongvarianten av vindsskydd som inte hade fungerat pga detta. Problem 2, masoniten tog slut och vi har inte tillräckligt stort hål att få upp nya ännu. Lösningen blev att köpa isovers vindskyddsvariant av en snickare på blocket som sålde ut sitt gamla bolag. BIG MISSTAKE!! Skivorna var fuktskadade och pappen på skivorna var förmultnad på tre av fyra paket. Åkte häromdagen till Bauhaus och köpte masoniten som saknas… Det blir att kapa till dom i bitar i garaget så jag får upp dom genom vindsluckan. Vi har även påbörjat isoleringen av ungefär halva huset, dvs där vi hade fått dit masonitskivorna. Gick relativt fort men även här var allt tvunget till att kapas. Det har resulterat i mycket spill men det kan vi använda i trossbotten sedan så ingen egentlig skada/slöseri där. Dock måste några fler balar köpas in.

Efter att vi påbörjat isolerarbetet så märkte vi att det inte var hållbart att ha kvar dom gamla takstolarna längre, det blev väldigt svårt att ta sig fram vilket blev en tidstjuv. Vi kom fram till att dom måste bort snarast möjligt. Detta innbar uppstadgning från de bärande väggarna under så att det inte blir för mycket svikt i golvet. Tog rätt så lång tid men till slut kunde vi ta bort takstolarna och helt plötsligt så såg man vilken yta vi kommer få. Kändes helt plötsligt som vi kom ett väldigt stort steg framåt.

Så framöver blir det att fortsätta med masonit och isolering.

Vi har även hittat en trapp som vi köpte från en person på blocket. Killen som sålde den skulle sätta dit en spiraltrapp för att spara utrymme i sin hall. En ganska enkel men stabil furutrapp som vi ska slipa och måla när det blir dax för det. En post som blev mindre än beräknat.

bilder så klart..

Takstolar kvar:

 

före1 före2

Takstolar borta:

efter2efter1

Masonit och isolering

masonitisolering1

“Nya” Trappen

trapp