Uterummet – Årets projekt

Årets sommarprojekt var att resa och färdigställa uterummet till vädersäker nivå, men gärna så klart som möjligt innan oktober månad samt att bygga ett trädäck/altan utanför. Vädersäkra uterummet har vi klarat av och det är lite foder, målning, innertak mm kvar som får bli nästa sommarprojekt. Eftersom uterummet är en del av bygglovet och vi är inne på sista året så var det lite bråttom att prioritera detta, och vi tyckte soammaren var lämplig att göra det på när det är lite behagligare att jobba ute.

Här är en hel del bilder på projektet med några få kommentarer.

Isolering, råspont och papp på taket:

Uppregling, vindduk och luftläkt.

Fönsterleverans och montering.

Skjutdörren köpte vi på Blocket för många år sedan. Fönster letade vi runt länge vad som var lämpligt och mest planboksvänligt. Bad om en hel del offerter från fönsterfirmor och till slut valde vi Lümico från Estland. Fönster med pvc karm och bra u värde.

 

Målning:

 

Dags att gräva för plintar och regla upp altanen.

Visade sig vara stenhård lera blandat med sten, som att gräva i cement så det slutade med att vi hyrde en jordborr.

Valde ett jordborr som skulle fungera till färdiga plintar så vi slapp gjuta. Visade sig bara att måttet på plintarna var bredden och inte måttet på korsdiagonalen så dom passade inte. Vi fick gjuta i alla fall.

 

Efter ett antal funderingar på vad vi skulle klä taket med och en del offerter från byggfirmor valde vi att leja bort plåtjobbet till Åby Plåt. Det kostade mer än att göra det själv men det  blev troligtvis snyggare än om jag balanserat en massa plåtar själv och vi kunde lägga tiden på annat istället. Vi valde bandat plåttak.

 

Foder runt fönstren och lite panel på insidan. Vi fixade även till hängrännorna för att slippa få allt vatten stutsande tillbaka in på panelen, resten sparar vi till nästa år och nu satsar vi på att slutföra övervåningen.