Rivning och byggstart

Måndag 13/5

Rivningen börjar. En snickare kort så det blev jag och två snickare. Vi började riva den gamla råsponten med tigersågar. Gick på cirkelsågen efter ett tag, effektivare och värt att offra den med tanke på hur mycket snabbare det gick. Vi diskuterade hur ramen runt om skulle stadgas upp för bästa hållbarhet. Första takstolen åkte ner och vi märkte att taket sjönk en aning. Åkte och hyrde stämp att sätta i vardagsrummet för säkerhets skull, vi vill ju inte ha ett innåtbuktande tak.

IMGP89432013-05-13 21.55.00

Tisdag 14/5

Rivningen fortsätter, tanken var att sätta dit de nya takstolarna på morgonen men vi sköt på det då det skulle bli regn. Det var solsken. Vi spikade dit topparna på takstolarna. Varje takstol fick bäras bort för att vi skulle kunna spika på båda sidor av takstolen. Sedan bar vi tillbaka allihopa så att de hamnade i rätt ordning. Varje takstol vägde runt 150kg styck, mjölksyran var ett faktum. Vid tvåtiden kom kranbilen. Vi började lyfta upp de stora takstolarna. En snickare till blev inringd för att hjälpa till. Efter en halvtimme öppnade sig himlen helt. Ösregn. Snickarna fick fortsätta att stadga upp de takstolar som redan rests av kranbilen. Kranbilen fick avbyta och jag fick börja täcka det som kunde täckas. Sedan hjälptes vi alla åt att täcka så mycket som möjligt med pressenningar. Det han under tiden regna så pass att det rann vatten utmed väggar och fönster i köket och takdropp i vardagsrummet. Vi märkte även på kvällen att det runnit ner motsvarande en hink vatten i vår säng 🙁 . Vardagsrummstaket torkade upp utan märken. Köket fick lite märken på tapeten, kan vi leva med eftersom det ändå ska tapetseras om. Inga bestående skador som tur var men en sömnlös och orolig natt att det skulle regna in någonstans.

IMGP8989 IMGP89552013-05-14 18.13.07

Onsdag 15/5

Kranbilen här tidigt så vi fick snabba oss bort med pressarna så att vi kunde börja resa resten av takstolarna så snart som möjligt. Råspont började spikas på delar av de mindre takstolarna. Lite papp och pressenning på det.

IMGP90152013-05-15 08.35.38

Torsdag 16/5

Snickarna fortsätter sätta råspont och vi inser att både Beijer, XL bygg och Benders takberäkningsprogram har räknat mängden råspont helt åt skogen. Den här dagen har jag hyrt in en extra kille från ett bemanningsföretag så att vi kunde börja rensa skräp från tomten och vara hantlangare av virke till varsin snickare. Det blev många turer till returpunkten för att slänga skräp och ännu flera till Beijer för att köpa råspont och regelvirke.

IMGP9018

Fredag 17/5

Råsponten spikas klart, fick komplettera med mer papp då även den var felräknad. Blev att komplettera med takduk istället för tjärpapp. Lite dyrare per rulle men mycket lättare och snabbare att lägga. Något jag inte tänk på innan då jag mest kollade på materialpriset. Synd att jag missat det. Hade jag kört hela taket med duk så skulle jag även sluppit takluftarna då duken ventilerar taket på ett annat sätt. Ena gaveln uppreglad.

IMGP9082 IMGP9073 IMGP9068

Lördag 18/5

Städning av tomten och påbörjad uppregling av liggande 45*45.

Måndag 20/5

Dax att börja jobba med vanliga jobbet igen så nu kommer det gå lite långsammare framöver. Snickarna uppbokade på annat jobb. Ska försöka hinna regla så mycket som möjligt innan de kommer om två veckor igen. Inköp av spikpistol för att underlätta arbetet och för att spara tid. Inser snabbt att det var en bra investering jag skulle gjort tidigare.

2013-05-20 19.14.53

Fredag 24/5

Uppreglingen får ta lite paus, måste se till att stadga upp de nya takstolarna i de gamla takstolarna/taket så att de kan sågas ner samt förbereda för att få fast limträbalken då den måste vara på plats när vi reglar upp gaveln där den ska vara monterad.

2013-05-20 19.12.40


Posted

in

by

Tags: